از پناهندگی تا کارآفرینی در کانادا
در این مطلب میخوانیم که چگونه یک پناهنده سوری، به لطف شهر کوچک نوا اسکوشیا، کارآفرینی در کانادا را تجربه کرد. او امروز مدیرعامل شرکت Peace by Chocolate است و به همراه خانوادهاش شهروند کانادا شده است.
طارق حداد چهار سال پیش به عنوان یک پناهنده سوری به شهر آنتیگونیش در نوا اسکوشیا آمد. طارق، هفته آینده به طور رسمی شهروند کانادا خواهد شد. چیزی که او آن را «افتخاری بزرگ» خوانده است.
این مراسم در پانزدهم ژانویه و در شهر هالیفاکس، مرکز استان نوا اسکوشیا برگزار خواهد داشت. جایی که حدود دو ساعت با محل شرکت موفق خانواده حداد، یعنی صلح با شکلات (Peace by Chocolate) فاصله دارد.
خانواده حداد کارآفرینی در کانادا را از آشپزخانه خانه خود شروع کردند. این شرکت امروز بیش از 64 فروشنده متخصص در سراسر کانادا دارد. محصولات آنها در بزرگترین فروشگاههای مواد غذایی کانادا، مانند Sobeys، Foodland و Safeway به فروش میرسد.
حداد نه تنها مدیر عامل شرکت صلح با شکلات است، بلکه در رأس هیئت رئیسه سرمایهگذاری در نوا اسکوشیا نیز قرار دارد. او تبدیل به یکی از بهترینهای کارآفرینی در کانادا شده است. حداد همچنین یک سخنران حرفهای است که به چندین کشور اروپا، جامائیکا، ایالات متحده و تقریباً تمام استانهای کانادا سفر کرده است.
تبدیل شدن به شهروند کانادا ، پیشرفت طبیعی حداد بوده است. او میگوید از لحظه فرود در خاک کانادا، احساس کانادایی بودن داشته است.
او به CIC نیوز گفت: «حالا میتوانم به سراسر جهان سفر کنم. من بخشی از این خانواده شگفتانگیز (کاناداییها) هستم که در دنیا کارهای بزرگی انجام میدهند».
چرا خانواده حداد به کانادا مهاجرت کردند؟
داستان او از دمشق، پایتخت سوریه آغاز شد. پس از جنگ 2011، تجارت شکلات خانواده حداد نابود شد و آنها به ناچار عازم لبنان شدند.
او در سخنرانی تد دانشگاه Dalhousie هالیفاکس، آنچه را که در جواب یکی از کارکنان اردوگاه پناهندگان گفته بود، بازگو کرد. آن کارمند، حداد را با شماره صدا زده بود. حداد گفت:«من شماره نیستم، وقتی در سوریه بودم، رویاهایی داشتم».
حداد دانشجوی پزشکی بود و پدرش صاحب دومین کارخانه شکلاتسازی بزرگ در خاورمیانه بوده است. اما جنگ، همه چیز را از آنها گرفته بود.
او گفت: «وقتی در دسامبر 2015 در فرودگاه آنتیگونیش فرود آمدم، هیچ چیز جز مجموعهای از هدفهای بزرگ نداشتم. میخواستم زندگی خود را در راه خدمت به دیگران بگذرانم و برای جامعه مفید باشم».
وقتی وارد کانادا شدند، فقط لباسهای داخل چمدانهایشان را داشتند. حداد اولین نفری بود که به کانادا رسید، پس از او پدر، مادر و سه خواهر و برادرش آمدند.
چالشهای کارآفرینی در کانادا برای طارق و خانوادهاش
حداد به یاد میآورد که نگرانی اصلی آنها در آن زمان چه بود. 20 سال طول کشیده بود تا شرکت شکلاتسازی آنها در دمشق ساخته شود. آنها نمیدانستند چطور میتوانند این کار را در یک کشور دیگر انجام دهند. کارآفرینی در کانادا مهمترین چالش پیش روی آنها بود.
هیچیک از افراد خانواده حداد، از نظر سطح زبان انگلیسی در حدی نبودند که بتوانند به انجام امور تجاری بپردازند. علاوه بر این، مذهب خانواده آنها، پرداخت بهره وام را جایز نمیداند و به همین دلیل، منابع سرمایهگذاری این خانواده محدودتر شد.
حداد گفت: «خانواده من باید با شوک فرهنگی انتقال از کلانشهر بزرگ دمشق، به جامعه روستایی آنتیگونش، که یک شهر دانشگاهی کوچک با 5 هزار نفر جمعیت بود، کنار میآمد».
او گفت: «ما انتظار داشتیم که این یک چالش واقعاً دشوار برای خانواده ما باشد. وقتی به اینجا رسیدیم، فهمیدیم که بیش از همه به ایمان، و اطمینان از برقراری ارتباطات بیشتر نیاز داریم».
نقطهی سرآغاز برای تجارت خانواده حداد
مردم آنتیگونیش طعم شکلات حداد را برای اولین بار در خوراک “روز خانواده” چشیدند. “روز خانواده” روزی است که افراد، یک وعده غذایی خود را با دیگران به اشتراک میگذارند. صرف این وعده غذایی، حدود 10 دقیقه طول کشید.
همین 10 دقیقه، نقطه آغاز خانواده حداد، برای کارآفرینی در کانادا بود. حدادها فروش شکلات خود را در یک بازار محلی آغاز کردند. پس از مدتی تصمیم گرفتند برای ایجاد تجارت بزرگتر، تجهیزات ویژهای به نام چرخ شکلات را خریداری کنند.
آنها باید بدون استفاده از وام بانکی، یک فروشگاه و کارخانه تهیه میکردند.
حداد گفت: «ما با بهره بانکی معامله نکردیم، بنابراین جامعه به سمت ما قدم برداشت. خیریههای عمومی بودجهای برای ما جمعآوری کردند که قرار بود طی شش ماه برگردانیم…. ما آن پول را یک ماهه برگرداندیم».
آنها با کمک داوطلبانه حدود 30 تا 35 نفر از مردم، توانستند فروشگاه خود را بسازند و مغازه را افتتاح کنند.
صلح با شکلات در سال 2016 به طور رسمی افتتاح شد و خیلی زود به اخبار ملی راه یافت. نخستوزیر جاستین ترودو، داستان موفقیت آنها برای کارآفرینی در کانادا را در نشست رهبران کشورهای مختلف در سازمان ملل نیویورک، با موضوع پناهندگان مطرح کرد.
اهداف و چشمانداز آینده برای Peace by Chocolate
امروز صلح با شکلات، درصدی از سود خود را صرف پروژههای توسعه صلح در سراسر جهان میکند. آنها همچنین از یک برنامه اجتماعی به نام «نیتاپ» نیز حمایت میکنند. این برنامه، میزبان فعالیتهای فرهنگی خاص در منطقه پکتنکیک شمال شرقی نیوا اسکوشیا است.
کارلا استیونز یکی از هماهنگکنندههای نیتاپ است. او به CIC News گفت: «حداد روابط عمومی خوبی دارد. او شخصیت بسیار مهربانی است و خیلی صادق است. با وجود او، برقراری ارتباط ما با مردم بهتر پیش میرود».
حداد در نظر دارد تا سال 2022، 50 پناهنده سوری را در سراسر کانادا استخدام کند. همچنین یک برنامه مربیگری را برای 10 استارتاپی که توسط پناهندگان سوری در کانادا اداره میشوند، ایجاد خواهد کرد.
اگرچه بخشی از وظایف حداد به عنوان مدیرعامل، تضمین پایداری تجارت خانواده است، اما او میگوید: «صلح با شکلات، هدفی بزرگتر از سودآوری را دنبال میکند. ما به دنبال توسعه صلح و کارآفرینی در کانادا هستیم».
حداد گفت: «این کار تجارت نیست، یک پیام است. راهی برای نشان دادن رسالت ما برای برقراری صلح در کانادا و سراسر جهان».
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟احساس رایگان برای کمک!